Een goed geluid in de radio studio

Een natuurgetrouw geluid in je microfoon. Hoe doe je dat?

Het inrichten van een radio studio is een heel secuur werkje. Geluid en goed werkende apparatuur is tenslotte alles waar het om draait. Een microfoon kan bijvoorbeeld gemakkelijk gaan rondzingen als de akoestiek niet goed geregeld is.  Staat de zender vlak bij de studio, dan heb je te maken met hoogfrequente instraling en dat kan vreemde brom geluiden opleveren.  Deze komen ook voor als de apparatuur niet goed geaard is. Tussen passages door mag je nu eenmaal niets horen, ook geen ruis van de apparatuur zelf.  Dat geeft ook aan dat je op studio materiaal haast niet kunt bezuinigen. Zorg ook dat computers welke het hart van het station vormen goed onderhouden zijn en niet langer dan 3 jaar continue in bedrijf zijn.

Geluid dempen

Rondzingende geluiden zijn in doorn in het oor voor elke luisteraar, maar ook de presentator voelt zich er niet goed bij. Zorg daarom voor geluiddempende wanden. Amateurs en professionals deden dit vroeger al met de kartonnen eierdozen. Deze sturen het geluid alle kanten op zodat het gebroken wordt.  Tegenwoordig zijn er geluiddempende wand- en plafond platen in overvloed en vindt je redelijk goedkoop een goede oplossing.

Grote ramen

Vaak hebben studio’s grote ramen om oogcontact te houden met andere medewerkers of om het voor bezoekers mogelijk te maken om ongestoord een kijkje te nemen.

Ramen zijn echter erg nadelig voor het geluid. Omdat ze erg glad zijn weerkaatsen ze voor bijna 100%.  Je kunt dit bijvoorbeeld voor een groot deel oplossen met een duo rolgordijn. Dit is een rolgordijn met twee lagen stof. Hierdoor weerkaatst het geluid minder en wordt het na het terugkaatsen nog een beter gedempt.  Maak met name als interviews met meerdere personen lopen gebruik van een dergelijk rolgordijn om het rondzingen van geluid tot een minimum te beperken.